עורק טבורי בודד

עורק טבורי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

עורק טבורי

 

עורק טבורי בודדבמסגרת בדיקות האולטראסאונד שמבוצעות במהלך הריון, יתכן שיופיע ממצא של עורק טבורי יחיד – מהו ממצא זה?

באופן רגיל, בטבור ישנם שני עורקים ווריד אחד. במידה וישנו רק עורק אחד, במקום שניים, מדובר בממצא שנקרא עורק טבורי בודד/יחיד – single umbilical artery או בקיצור SUA. מדובר בממצא שכיח – מופיע ב- 0.5-1% מההריונות, והינו שכיח אף יותר בהריונות מרובי עוברים (פי 3-4).

אין מדובר במום מולד, אלא בממצא שהוכח במחקרים שהוא מופיע יחד עם פגמים במערכות אחרות בערך ב- 20% מהמקרים. מסיבה זו מומלצת בדיקת סונר מכוונת לפגמים באותן מערכות, כגון: עמוד שדרה, לב, כליות ודרכי שתן, עצמות ארוכות ומעיים.

האישה גם תשלח להסתכלות מכוונת על לב העובר בחיפוש אחר מומים, בבדיקת אקו לב עוברי. מדובר בבדיקת אולטראסאונד שמבוצעת החל משבוע 20 להריון על ידי קרדיולוג ילדים. בנוסף, יש לעקוב בטרימסטר שלישי אחר אפשרות של האטת גדילה בעובר, בשל העורק הטבורי היחיד. לצורך כך, האישה תופנה לבדיקות אולטראסאונד תכופות יותר במהלך הטרימסטר השלישי לשם מעקב אחר גדילת העובר וכמות מי שפיר.

עורק טבורי יחיד – מה משמעותו?

ניתן למנות שתי נקודות עיקריות לגבי עורק טבורי בודד:

  • כאמור, ממצא זה נמצא בהקשר למומים במערכות נוספות, ולכן האישה תופנה לסקירה מכוונת למערכות אלו ולאקו לב עובר.
  • עורק טבורי יחיד גם מעלה את הסיכון הסטטיסטי לתסמונות כרומוזומליות פי 3 לערך. זאת אומרת, שבמידה והודגם ממצא זה, הסיכון לתסמונת דאון שהתקבל בבדיקות קודמות עולה בערך פי 3. לדוגמה, אם הסיכון של האישה היה לפי בדיקת טרימסטר ראשון 1:6000, במידה ונראה עורק טבורי יחיד בסקירת מערכות מוקדמת או מאוחרת, הסיכון עולה ל- 1:2000 בערך. ניתן להשוות זאת לרמזור אדום שנדלק ואומר לנו לבחון מחדש את הסיכון לתסמונות כרומוזומליות. האישה תופנה במקרים רבים לייעוץ גנטי על מנת להעריך את הסיכון הזה. אם עדיין הסיכון המשוקלל הינו נמוך, ניתן להמשיך בהיריון כמתוכנן ולבצע את בדיקות המעקב השגרתיות.

מה עושים במידה והסיכון להפרעה כרומוזומלית גבוה?

אם בעקבות מציאת ממצא זה הסיכון להפרעה כרומוזומלית קפץ, והינו משמעותי כעת, או שהתגלה סמן רך נוסף לתסמונת כרומוזומלית, נשקול לבצע בדיקת מי שפיר, שתאמר לנו באופן חד משמעי האם מדובר בעובר אם תסמונת כרומוזומלית, או שלא. וכאמור, אסור לשכוח כי רוב התינוקות שנולדים עם עורק טבורי יחיד הם בריאים ושלמים.


ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.

מידע על ממצאים נפוצים

מידע על בדיקות אולטראסאונד

בדיקת אולטרסאונד ראשונית ממצאי בדיקות אולטרסאונד בדיקת שקיפות עורפית בדיקת סקירת מערכות מכשיר אולטרה סאונד דופלר ביתי

רשימת בדיקות הריון

בדיקות לפני הריון בדיקות כניסה להריון בדיקות מוקדמות בהריון בדיקות במהלך הריון
בדיקות גנטיות
בדיקת טוקופלסמה
בדיקת CMV
בדיקת עגבת VDRL
בדיקת אדמת
בדיקת TORCH
בדיקת הריון
בדיקת הריון ביתית
בדיקת דם להריון
בדיקת בטא הורמון הריון
בדיקת סוג דם
ספירת דם
בדיקות אולטראסאונד
בדיקת שקיפות עורפית
בדיקת סקירת מערכות
בדיקת מי שפיר
בדיקת סיסי שליה
בדיקת חלבון עוברי
בדיקת העמסת סוכר

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן