זחילת תינוקות

זחילת תינוקות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

זחילת תינוקות

זחילת תינוקותפעם שמעתי אורתופד מתאר את שלב זחילת תינוקות כשלב לא הכרחי בין שכיבה להליכה שבאמצעותו תינוק מגיע לחפצים.

יתכן שמבחינה אורתופדית באמת אין משמעות לזחילה.

אך, האם באמת אפשר להגיד שזחילת תינוקות היא שלב לא הכרחי?

נכון שגם תינוק שלא זחל, ילך בסופו של דבר. אולם, אם המטרה שלנו היא שעד שיגיע שלב ההליכה, התינוק שלנו יפתח קשרים במוח שיכינו אותו להליכה, ילמד לתכנן תנועה ולנוע בקו ישר ולהעביר משקל מצד לצד, כדאי שנוודא שהוא זוחל.

מה נותנת זחילת תינוקות?

  1. עצמאות. לראשונה התינוק מתקדם לכיוון חפץ בצורה מודעת ומתוכננת, מבלי לזעוק למישהו שיקרב אותו אליו.
  2. התרחקות מאמא (או כל עוגן אחר). לראשונה התינוק מתרחק מאימו ולא היא זו שמתרחקת ממנו. דבר זה גורם לכך שתינוקות רבים בשלב הזחילת תינוקות "נדבקים" לאמותיהם ומחפשים את דמותה.
  3. העברת משקל בלתי פוסקת מימין לשמאל. כשתינוק מתהפך, הוא מעביר משקל מצד לצד. כשהוא מתהפך שמאלה, כל משקל גופו עובר לצד שמאל עד שמתבצעת ההתהפכות השלמה. תינוק אשר תנועתו אינה מאוזנת, יתהפך רק דרך צד אחד. כעת עם הזחילה, עליו להעביר במהירות משקל מימין לשמאל.
  4. תכנון תנועה קדימה או אחורה. בניגוד להתהפכות בה התינוק מתגלגל לצד, כעת עליו לתכנן את תנועתו בצורה קווית, בדומה להליכה.
  5. יכולת לאמוד מרחקים. כעת, כשהתינוק מתכנן תנועה לעבר חפץ או אדם שהוא רוצה להגיע אליו, הוא יכול לאמוד את המרחק ולהעריך האם מדובר במרחק שביכולתו לעבור.
  6. תנועה במרחב שאינו מישור. תינוק מתהפך, יתקשה להתהפך ואולי אף לא יצליח, כשמדובר במישור תלול והוא רוצה להגיע למעלה. גם גלגול כלפי מטה עשוי לא למצוא חן בעיניו אם המדרון תלול מדי. תינוק זוחל יכול לזחול בטיפוס או בשיפוע וליהנות מגופו.
  7. מיצוי הפוטנציאל שלו ושל הסביבה. דמיינו תינוק בן 10 חודשים אשר אינו זוחל ונמצא בגינת השעשועים או בג'ימבורי. עד שהוא ילך יעברו עוד כמה חודשים טובים וכעת הוא אינו יכול לנצל את מה שהסביבה מציעה לו כמו לטפס, לזחול ולבחון את הקרקע (דשא, חול, ענפים, עלים וכד') ולגלוש במגלשה.

דגשים על סוגי זחילת תינוקות

לא כל התינוקות יזחלו על הגחון והם יעלו מיד על שש. אין מה לעשות כנגד זה משום שאין אפשרות להוריד תינוק משש בחזרה לגחון. חשוב עם זאת, שתינוק לא יפסח על זחילת השש. הטווח לזחילת תינוקות הוא רחב מבחינת גילאים. זחילת גחון עשויה להתרחש בסביבות גיל 6-7 חודשים. זחילת שש תתרחש לרוב בסביבות גיל 8 חודשים כשהטווח הוא 6-9.

זחילת גחון

כאשר היא נעשית "כמו בספר" אין זחילה יפה ממנה. אם תנסו לזחול כך בעצמכם תגלו כמה קשה לזחול זחילת גחון ואיזו רמה גבוהה של קואורדינציה נדרשת מהתינוק.

באופן תקני, זחילת גחון עושה שימוש רב בצדי הגוף ולשם כך נדרשת יכולת להעביר משקל מצד לצד בצורה מאוזנת לשני הצדדים ועל התינוק להיות בעל מודעות גבוהה לצדי גופו.

אופן ביצועה: התינוק מעביר בשכיבה על הגחון משקל לצד אחד – נניח ליד ימין. בתגובה לכך, ברכה של רגל שמאל מתקרבת לבטן ואז יד שמאל מושכת, רגל ימין מתקצרת ואז יד ימין מושכת וחוזר חלילה.

התינוק הזוחל על הגחון זוכה לגירוי חושי על ידי חיכוך הגחון על הארץ והוא יכול לזחול מתחת לרהיטים, למשל להוציא כדור שהתגלגל מתחת לכסא או ספה.

תינוקות רבים ממציאים וריאציות של זחילת גחון. למשל: השענות רק לצד אחד וכך רק יד אחת פעילה, חוסר שימוש ברגליים או ברגל אחת בלבד, שימוש בשתי הידיים במקביל בדומה לשחיית פרפר ועוד. חשוב לוודא שהתינוק יכול לבצע תנועה סימטרית לפני שהוא עובר לזחילת שש.

בכל מקרה, זחילת גחון אינה נמשכת זמן רב והיא מהווה שלב מעבר לזחילת שש אשר יכולה להימשך גם כמה חודשים.

זחילה על שש/זחילת שש

נקראת כך על שום שש נקודות המגע בקרקע: שתי כפות ידיים, שתי ברכיים ושתי כפות רגליים.

תינוק אשר סובל מחולשה באחד מפלגי גופו יתקשה לעבור לעמידת שש אשר מצריכה בטן חזקה, חגורת כתפיים איתנה ויכולת להרים את האגן עד לברכיים כשהירכיים באוויר.

הבסיס של זחילת שש לעומת הגחון מצריך יכולת טובה יותר של מערכת שיווי המשקל.

אופן ביצועה: התינוק עומד על שש ומושיט יד אחת קדימה, נניח את יד ימין. בתגובה רגל שמאל פוסעת קדימה ואז יד שמאל מושטת קדימה, רגל ימין בעקבותיה וכך זה נמשך. עם התנועה הזאת נוצרת רוטציה – תנועה פיתולית (כמו האות S)) בגב.

מה נותנת זחילת שש שאין בזחילת הגחון?

  1. חיזוק חגורת כתפיים. כשתינוק עולה על שש, משקל גדול של גופו נשען על כפות ידיו ומתחזקת כך חגורת הכתפיים שלו. פעמים רבות אנו רואים קשר בין פרישת היד על הרצפה וחיזוק חגורת הכתפיים לבין איכות המוטוריקה העדינה.
  2. בזחילה על שש, אנו עדים לביצוע מורכב של מערכת ההצלבה=השילוב בין האונה השמאלית לאונה הימנית של המוח. השילוב הזה נוצר בתנועה האלכסונית של הגוף, כאשר התינוק מניע יד אחת קדימה ולאחריה את הרגל הנגדית וחוזר חלילה.
  3. תינוק אשר נרתע ממרקמים כמו דשא או חול ואינו זוחל על שש, יהיה במצוקה בשל החיכוך של שטח גדול של גופו עם המרקם שאינו נעים לו.

עדי שטרסמן – מטפלת בשיטת ורדי ומדריכת עיסוי תינוקות
www.metaplim.co.il/adi-strasman

מידע נוסף על התפתחות תינוקות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן