אפידורל

אפידורל

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אפידורל

אפידורלאפידורל הינו שיטה לאלחוש כאבי היולדת בזמן הלידה, הניתן בכל חדר לידה בארץ במידה והיולדת מבקשת לקבלו.

מה זה בכלל אפידורל?

המושג אפידורל הוא קיצור של המונח "הרדמה אפידוראלית", כאשר השם מתייחס ל"חלל האפידוראלי" הנמצא בין חוט השדרה לתעלת החוליות. מדובר בהרדמה מקומית בה מוזרקים בעזרת קטטר חומרים מאלחשים.

כיום מקובל בבתי חולים בארץ לתת הרדמה אפידוראלית הנקראת "אפי קל", אשר אחריה היולדת חוזרת לחוש את פלג גופה התחתון לאחר כשעה וחצי מזמן הפסקת מתן ההרדמה, אם כי לרוב לא מומלץ לרדת מהמיטה ולהסתובב בשל חולשה. לעיתים מלווה חזרת התחושה בכאבים באזור הגב, חולשה ורעד בלתי נשלט בגוף, אשר עובר לאחר זמן מה. בנוסף עשוי להתפתח גרד בחלק הגוף העליון.

אפידורל ניתן לרוב כשהיולדת שכובה על צידה או יושבת בתנוחה עוברית עם גב קמור. המרדים מאלחש את האזור ומחדיר מחט עם קטטר דרכו מזריקים את חומר ההרדמה. הקטטר מחובר בצינורית אותה מדביקים לכתף ומשם מחוברת למזרק ולשקית עם החומר המרדים. החומר מרדים את הגוף מהאזור בו ניתן, כלפי מטה.

מתי לא משתמשים באפידורל?

לא משתמשים באפידורל כאשר אין הסכמה אימהית, ואם ישנם חום אימהי, זיהומים, הפרעות נוירולוגיות, בעייתיות בקרישת דם או שימוש בתרופות לקרישת דם, ריכוז נמוך של טסיות דם, ובמקרה של זיהומים בגב, או קעקועים בגב התחתון. במקרים בהם לא ניתן להשתמש באפידורל, ניתנת האפשרות להשתמש בחומרים משככי כאבים אחרים.

סיבוכים אפשריים במתן אפידורל

סיבוכים אפשריים לטווח קצר של לקיחת אפידורל הם ירידה בלחץ הדם של היולדת, פיזור של חומר ההרדמה לאזורים גבוהים יותר בגוף ובכך לשיתוקם הזמני, הארכת זמן הלידה והגברת הסיכוי ללידה מכשירנית. לעיתים החומר עשוי שלא להשפיע כלל על היולדת או לחלופין להשפיע בצורה חלקית בלבד.

סיבוך אפשרי נוסף הוא כי לעיתים המחט עשויה לפגוע בנוזל השדרה ולגרום לכך שהוא יטפטף אל החלל. פגיעה זו עשויה לגרום לסחרחורות וכאב ראש קשה, עד אשר הנוזל נוצר מחדש וחוזר למינון הדרוש. במקרים נדירים עשויה ההרדמה האפידוראלית לגרום לזיהומים, הפרעות בקצב הלב ולעיתים להפסקת פעולת מערכת הלב ריאה.

מתי כדאי לקחת אפידורל?

ההמלצה הגורפת לגבי זמן מתן האפידורל הינה לא לפני פתיחה של 4 סנטימטרים ולא אחרי פתיחה של 7-8 סנטימטרים. מתן הרדמה אפידוראלית לפני פתיחה של 4 ס"מ עשויה לגרום לעיכוב ותקיעות בלידה ומעלה את הסיכוי ללידה מכשירנית ולניתוח קיסרי. בפתיחה 7-8 ס"מ, לרוב לא נותנים אפידורל משום שמאמינים כי עד שיסתיימו ההכנות (בערך שעה וחצי) ייתכן והלידה תסתיים. בנוסף, גם בשלב זה אפידורל עשוי לעכב את הלידה.

הכנה מראש לקבלת אפידורל

ספירת דם – יש להביא ספירת דם מהחודש האחרון שלפני הלידה, או שנעשית ספירה בחדר הלידה. טסיות הדם (PLT) בבדיקה צריכות להיות מעל 100,000 יחידות בכדי שניתן יהיה לתת את האפידורל. נשים הלוקחות מדללי דם צריכות להפסיק לקחת את התרופה לפחות 24 שעות לפני הלידה.

עירוי נוזלים – נוהל בחדר לידה הינו מתן נוזלים לפני מתן אפידורל, עד לסיום העירוי נכנס המרדים, מסביר את התהליך ואת הסיכונים הכרוכים בו, ומחתים אותך על טפסי הסכמה.

מוניטור – נמצא כי מתן אפידורל עשוי לגרום להאטות דופק של העובר. בכדי לוודא כי מצבו תקין מרגע שניתנת הרדמה אפידוראלית, על היולדת להיות מחוברת למוניטור באופן רציף.

קטטר – שלפוחית מלאה עשויה לחסום את ראש העובר ולהקשות על ירידתו לתעלת הלידה, ובנוסף עשויה לגרום לדלקות אשר יחלישו את הסוגרים ויגרמו לקושי במתן שתן, או לחלופין לבריחת שתן אחרי הלידה, מצבים המצריכים שיקום ארוך ויוצרים אי נוחות.

יתרונות וחסרונות בלקיחת אפידורל

יתרונות :

רוב הנשים שלוקחות אפידורל, אינן חשות כאבים בעת צירי הלידה .ישנן יולדות שהעובדה שהן לא חשות כאב, עוזרת להן להיות רגועות ונוכחות יותר מבחינה רגשית בלידה ולהקשיב למתרחש בגופן.

היולדת חופשייה להזיז את ידיה ופלג גופה העליון וכך לעיתים, עם תמיכה לפלג הגוף התחתון, יכולה ללדת בעמידת שש או שכיבה על הצד ולא רק בשכיבה על גבה.

לעיתים גם תחת אפידורל נשים מצליחות להרגיש את צירי הלחץ ולקחת חלק פעיל יותר בלידה.

חסרונות :

הרדמה אפידוראלית גורמת לשיתוק פלג הגוף התחתון ובכך מאפשרת מעט מאוד חופש פעולה. לרוב התנוחה היחידה האפשרית ללידה הינה שכיבה על הגב.

פעמים רבות יולדת תחת השפעת אפידורל אינה חשה את רפלקס הפליטה (מתי עליה ללחוץ) והיא עשויה ללחוץ בצורה לא נכונה או חזקה מדי באופן שעשוי לגרום לקרעים בפרינאום ולעיתים לנזק לרצפת האגן.

מתן אפידורל גורם לעיתים לירידות דופק עוברי, אשר מפורשות לעיתים כמצוקה עוברית ולכן מגביר את הסיכוי ללידה מכשירנית.

ההרדמה האפידוראלית מונעת למעשה משדר עצבי להגיע אל המוח. המוח אינו "יודע" שישנה פעילות כלשהי המתרחשת בפלג הגוף התחתון וכך מואטת הפרשת הורמונים המקדמים את הלידה, וישנה תקיעות או האטה של תהליך הלידה.

בעת מתן אפידורל לא מופרש אנדורפין, משכך הכאבים הטבעי של הגוף, המקל בלידה ללא התערבות על כאבי האם, וגם העובר. ישנה סברה הטוענת כי מסיבה זו לידה תחת השפעת אפידורל הינה חוויה כואבת יותר עבור העובר, מאשר בלידה ללא שימוש באפידורל.

ידוע כי מתן אפידורל מעכב את רפלקס היניקה של התינוק, כמו גם לאחר לידה מכשירנית או קיסרית. אולם אפידורל אינו גורם להיעלמותו של הרפלקס, כך שהתינוק ברוב המקרים יתחיל לינוק כעבור בערך שעה או שעתיים מרגע לידתו.


איריס לי-דר – מדריכת הכנה ללידה, דולה (תומכת לידה) ומלווה לאחר לידה. פסיכולוגית בשירותי הייעוץ לסטודנט, אוניברסיטת בן גוריון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן