שיעול תינוקות

שיעול תינוקות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שיעול תינוקות

שיעול תינוקותאחת התלונות השכיחות ביותר אצל הורים לתינוקות הינה שיעול תינוקות. מדובר בממצא מאוד שכיח שנובע מבעיות רבות. רוב הגורמים לכך הינם חולפים, אך ישנן מספר סיבות אותן חשוב לאבחן ולטפל בהן באופן מהיר.

הגורמים השכיחים של שיעול תינוקות

  1. הגורם השכיח ביותר של שיעול תינוקות הינו שיעול זיהומי. הזיהום יכול להיות של מערכת הנשימה העליונה – צינון פשוט, או של מערכת הנשימה התחתונה – דלקת ריאות. רוב הזיהומים אצל תינוקות וילדים הינם ויראליים ומצריכים השגחה בלבד, אך לעיתים ישנו זיהום חיידקי. רופא הילדים יבדוק את התינוק וישקול האם יש צורך להפנותו לצילום ריאות והאם יש צורך בטיפול אנטיביוטי.
  2. גוף זר – זו אחת הסיבות החשובות לאבחון שיעול תינוקות. מדובר בממצא שמצד אחד יכול להיות מסכן חיים אם החסימה היא של קנה הנשימה, אך לעיתים יכול לגרום לבעיות לאורך זמן, כמו דלקות ריאה חוזרות באותו אזור בריאות שבו נמצא הגוף הזר. גם בחסימה הכרונית, חשוב מאוד לאבחן ולטפל על מנת למנוע חסימה קבועה, שעלולה לגרום לתמט הריאה באזור זה ולזיהומים חוזרים.
  3. ברונכיטיס או אסתמה – שיעול תינוקות ממושך המלווה בצפצופים או התקפי שיעול שחוזרים על עצמם, יכולים להיות בשל ברונכיטיס או אסתמה. במצב זה ישנה דלקת, לא זיהומית, של דרכי הנשימה התחתונים שגורמת להיצרותם, בייחוד בנשיפה. במקרים רבים, דרכי הנשימה התחתונים מפתחים היצרות בחשיפה לזיהומים ויראליים או לחומרים שלהם הם רגישים. רופא הילדים יקשיב לריאות של התינוק וישמע האם אכן מדובר בחסימה נשיפתית המאפיינת דלקת זו, שלעיתים גם מלווה בצפצופים נשיפתיים, וייתן טיפול מתאים.
  4. רפלוקס – תלונה שכיחה אצל תינוקות הגורמת למצב של שיעול תינוקות הינה רפלוקס – שהוא עלית המזון מהקיבה כלפי מעלה. מצב זה יכול לגרום לשיעול חוזר ואף לשאיפות חוזרות של המזון לדרכי הנשימה עם סיכון של זיהומים חוזרים. הדבר נובע מלחץ נמוך של המסתם הנמצא בסוף הושט, שאמור למנוע חזרת המזון מהקיבה כלפי מעלה. ברוב המקרים הבעיה נפתרת עם הזמן, אך לעיתים דרוש תיקון ניתוחי.

שיעול תינוקות – מתי חשוב לפנות לרופא?

  1. דום נשימה – שיעול תינוקות יכול להיות מלווה בדום נשימה – המוגדר כהפסקת נשימה למשך 20 שניות ומעלה. מצב זה מצריך בדיקת רופא מיידית ולעיתים גם בירור מרחיב יותר. למרות הבהלה, יש לנסות להבחין בכמה שיותר פרטים שליוו את דום הנשימה, לפנות מיד לבדיקת רופא ילדים או למיון ילדים ושם לדווח עליהם לרופא.
  2. הכחלה – כאשר שיעול תינוקות מלווה במצב בו התינוק מכחיל מדובר בממצא שעלול להיות מסכן חיים. לפיכך, במקרה של הכחלה – יש לפנות מייד לבדיקת רופא ילדים או למיון ילדים. הכחלה נראית בצורה ברורה ביותר בשפתיים, ויכולה להעיד על חוסר באספקת חמצן מספקת לתינוק.
  3. קוצר נשימה בולט – כאשר שיעול תינוקות מלווה בקוצר נשימה בולט יש לפנות מייד לבדיקת רופא. קוצר נשימה בולט יכול להתבטא בהתנשמויות מהירות של התינוק, ברתיעות בין צלעיות (מצב בו הרווחים שבין צלעות התינוק נשאבים כלפי פנים בכל נשימה) ובהתרחבות של הנחיריים בזמן שאיפה.
  4. שיעול תינוקות המלווה בחום מעל 38 מעלות בתינוק הקטן מגיל 3 חודשים מחייב התייחסות מיידית – יש לפנות מייד לרופא ילדים או למיון ילדים. הסיבה לכך היא שעד לגיל 3 חודשים מערכת החיסון של התינוקות אינה מפותחת דיה והתינוק נמצא במצב של דיכוי חיסוני. לפיכך, יש לבדוק את התינוק ולעיתים גם לבצע בדיקות דם, שתן ולעיתים אף נוזל שדרה על מנת לוודא כי אין מדובר בזיהום חיידקי מסוכן. בנוסף, במקרה שהחום מלווה בשיעול, הרופא ישקול האם יש צורך בצילום ריאות לאיתור דלקת ריאות.
  5. אובדן תיאבון – כאשר שיעול תינוקות מלווה באובדן תיאבון, סירוב לאכול ולשתות וחשש להתייבשות (המתבטא במיעוט במתן שתן), יש לפנות מיד לבדיקת רופא.
  6. עצבנות או אי־שקט חריגים ולהיפך, מצב של ישנוניות או אדישות יכולים לרמוז על מצוקה נשימתית קשה או על מחלה חיידקית המצריכה טיפול.

לסיכום: ישנן סיבות רבות ומגוונות עבור שיעול תינוקות שרק על חלקן פירטנו בכתבה זו. חשוב כי ההורים ידעו כי במידה ועולה חשש או שאלה או באחד ממצבי החירום, יש לפנות לרופא הילדים ולהתייעץ עמו האם יש צורך בטיפול מיוחד. יש לזכור כי ברוב המקרים שיעול תינוקות הינו מצב פשוט החולף מעצמו.


ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.

מידע נוסף על התפתחות תינוקות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן