
ישנה סברה רווחת כי ילדים יונקים מתעוררים יותר בלילה ומתקשים לסגל הרגלי שינה טובים בגלל ההנקה, ואילו ילדים הניזונים מפורמולה, נוטים לישון טוב יותר. לכן, אימהות מניקות ועייפות , מקבלות את עצת ה”זהב” בערך מכולם- תפסיקי להניק, תני בקבוק במקום השד, ותתחילו לישון. אז זהו, שלא. אפשר בהחלט להמשיך להניק וללמד את התינוק הרגלי שינה טובים. על מנת שהתינוק ישן טוב, הוא צריך לדעת להירדם באופן עצמאי, ללא קשר אם הוא יונק או ניזון מפורמולה.
שינה והנקה – תיאום ציפיות
בחודשים הראשונים, הנקת תינוקך עד שהוא נרדם הינה דרך נוחה ונהדרת עבורך ועבורו להירגע בסוף כל יום. יחד עם זאת, על מנת שלתינוקך תינתן ההזדמנות לפתח דפוסי שינה בריאים, יש ללמדו כשיגיע לגיל הנכון, להירדם בכוחות עצמו, ללא תלות בהנקה. בגיל צעיר, תינוקות זקוקיםלהנקות תכופות במהלך היום והלילה , אך עם התבגרותם הם יהיו מסוגלים להאריך את הזמן בין הנקה להנקה בלילות.
עד 3 חודשים – מרבית התינוקות זקוקים להאכלה כל 3 שעות בערך.
בגילאי 3- 6 חודשים – חלק מהתינוקות יכולים לישון פרקי זמן ארוכים יותר ללא אכילה במהלך הלילה, 4-5 שעות ברצף.
בין הגילאים 6 -12 חודשים – מרבית התינוקות מסוגלים להעביר את הלילה ללא הנקה בכלל, ומסוגלים לישון 6-10 שעות ברציפות. אך יש תינוקות שעדיין זקוקים להאכלה אחת על מנת להעביר את הלילה. בתקופה זו, תזונת התינוק מתגבשת ונשענת יותר ויותר על מוצקים ולא על הנקה/פורמולה.
החל מגיל 12 חודשים – מרבית המומחים מסכימים כי לתינוקות אין צורך לאכול בלילה.
התינוק גדל, אך לא מוותר על הנקות בלילה, ואף מתעורר בתכיפות גבוהה יותר- למה?
איך מלמדים את התינוק להירדם באופן עצמאי בלי לוותר על הנקה?
כבר מגיל צעיר מאוד, כדאי מידי פעם להשכיב את התינוק במיטתו כשהוא מנומנם אך לא רדום, על מנת שיחווה הירדמות במיטה. ניתן בהחלט לעזור לו להירדם בעזרת מגע, נדנוד העריסה, או שיר. העיקר שידע להירדם במיטתו, ולא בדרך אחת ויחידה- תוך כדי הנקה. החל מגיל שלושה חודשים, כדאי לתרגל יותר ויותר את ההירדמות במיטה ואפשר לעבוד על ניתוק ההקשר בין ההנקה לשינהע”י הפרדה בין ההנקה לאקט ההירדמות, הן במהלך היום והן בכניסה לשנת לילה.איך בדיוק?
הפרדה בין ההנקה ליקיצה: כאשר התינוק מתעורר בבוקר, קבלו את פניו בחיוך.התחילו את היום ע”י רצף פעולות קצר וקבוע, ר כגון פתיחת תריסים, שיר או כל דבר אחר, ורק אז הניקי. כך כדאי לנהוג גם לגבי יקיצות מתנומות היום.
בהדרגה, בחלק מהיקיצות הליליות, החזירו את התינוק לשינה ללא הנקה: קבעו מרווחים סבירים בין הנקה להנקה בלילה, בהתאם לגילו,(אם תינוקכם רגיל לאכול בתכיפות מאוד גבוהה, תתחילו במרווח של 3 שעות ללא קשר לגילו) ואם התינוק מתעורר טרם הגיעה השעה לאכול, החזירו לשינה ללא הנקה. תעזרו לו לחזור לישון בדרך אחרת- בעזרת מגע או נוכחות. בהדרגה, תינוקכם יתחיל להאריך את משך השינה הרציפה ובכך ירווח ויגדיל את פרקי הזמן שבין הנקה להנקה.
לסיום, חשוב שתיקחו בחשבון שרומא לא נבנתה ביום אחד, וכי ללמד את התינוק להירדם באופן עצמאי הינו תהליך שעשוי לקחת זמן והרבה סבלנות. כמו כן, בנוסף לתלות בהנקה, תינוקות מפתחים תלות בגורמים חיצוניים נוספים, ולכן על מנת שהתינוק ירכוש את המיומנות של ההירדמות העצמאית, יש לטפל בכל גורמי התלות החיצוניים.אלינור פיינגולד – יועצת שינה לתינוקות ופעוטות. בעלת תואר בפסיכולוגיה ובוגרת הסמכה ייחודית להדרכת הורים בנושא שינה, בשיטת “לילה טוב” מבית גנית פרג.