כל אישה בהריון מכירה את הלחץ הכרוך בחוסר הידיעה לגבי מצבו של העובר שהיא נושאת בבטנה. לכן הבדיקות השונות, על-אף שהן עשויות להיות מלחיצות, יכולות גם להפיג חששות מכיוון שהן נותנות אפשרות להציץ בעובר הקטן, לראות את ליבו הפועם ואת ידיו הקטנות.
אולם, משבוע 22 להריון ועד סוף ההריון, כמעט ואין יותר בדיקות. בפרט, בדיקת האולטראסאונד היחידה שמתבצעת לאורך תקופה ארוכה זו (כמעט מחצית מההריון!) היא בדיקת הערכת משקל. בדיקה זו, המתבצעת לרוב על-ידי טכנאי רנטגן ולא על-ידי רופא, באה לבדוק אך ורק את גודלו ומשקלו של העובר, ולא נערכות בה כלל בדיקות של מערכות הגוף השונות של העובר.
מהי סקירת מערכות שלישית?
בהתאם לנאמר קודם, אין פלא שכיום יותר ויותר נשים ניגשות לביצוע בדיקה נוספת זו.
מערכות העובר הנבדקות במסגרת סקירת מערכות שלישית כוללות בין השאר את:
- המוח.
- הלב.
- הריאות.
- הכליות.
- מערכת העיכול.
- עמוד השידרה.
- עצמות.
חשיבות סקירת מערכות שלישית
מסתבר שלאינטואציה האימהית שדוחפת נשים רבות לרצות לראות את העובר בין סקירת המערכות המאוחרת לבין הלידה, יש גם ביסוסים רפואיים. זאת מכיוון שבסקירת המערכות השלישית ניתן לגלות, במקרים חמורים, בעיות כגון: מומים מסויימים בלב או במוח, בעיות במערכת העצבים, גמדות ועוד.
כמובן שבמקרים בהם ישנו חשש ממשי למום בעובר, כדאי מאוד לשקול לבצע את הסקירה השלישית. חשש ממשי יכול לנבוע משני גורמים עיקריים:
- ממצאים שהתגלו בסקירות המערכות הקודמות.
- הריונות קודמים שבהם התגלו מומים מהסוג שמתפתח בשלבי ההריון המתקדמים (כמו המומים שהזכרנו לעיל).
עם זאת, בשלב זה המודעות לחשיבות הסקירה השלישית אינה גדולה מספיק ולכן היא אינה מכוסה כלל על-ידי קופות החולים, ומתבצעת באופן פרטי בלבד. ראוי לציין שמחירה של סקירת מערכות שלישית הוא לרוב נמוך ממחירי הסקירות השגרתיות – הסקירה המוקדמת והסקירה המאוחרת.
עוד בנושא סקירת מערכות
- המערכות הנבדקות בסקירת מערכות
- בדיקות אולטרסאונד
- בחירת רופא לביצוע סקירת מערכות
- סקירת מערכות פרטית או דרך קופת חולים