לכל אישה בהריון מומלץ לבצע מעקב הריון. מעקב זה מתעד את כל בדיקות ההריון השונות, תוצאותיהן, המשמעויות וכן מצבים חריגים במהלך ההריון.
בכל בדיקה אליה תגיעי – בין אם מדובר באחת הבדיקות השגרתיות כמו סקירת מערכות או שקיפות עורפית ובין אם זוהי בדיקה מיוחדת כמו בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה – הרופא שמבצע את הבדיקה עשוי לבקש ממך את כרטיס מעקב ההריון.
מעקב הריון – מתי צריך להתחיל?
אחרי שאת מתחילה לחשוד שמא את בהריון ומוודאת זאת באמצעות בדיקת הריון ביתית, כדאי לגשת לרופא נשים או רופא משפחה כדי שישלח אותך לביצוע בדיקת דם לזיהוי ההריון. בדיקה זו תספק לך גם את שבוע ההריון הנוכחי שלך בדיוק טוב.
אם לא, כדאי שתיגשי להתחיל במעקב הריון עד שבוע עשירי כי מיד לאחר מכן מתחילות הבדיקות החשובות בהריו כאשר הראשונה מתוכן היא בדיקת השקיפות העורפית שמבוצעת בין שבוע 11 ל-13.
אילו דברים נרשמים בכרטיס מעקב הריון?
- גיל האישה.
- היסטוריה של הריונות קודמים אם יש כאלו, כולל האם היו בעבר הפלות.
- היסטוריה של ניתוחים גניקולוגיים, אם היו כאלו.
- האם ההריון הוא ספונטני או שהושג דרך טיפולי פוריות.
- המצאות דופק עובר וכן האם מדובר בהריון רגיל או הריון מרובה עוברים.
- האם האישה מחוסנת נגד אדמת.
- האם האישה נוטלת חומצה פולית, ברזל וכו’.
- תוצאות הבדיקות הגנטיות הבודקות נשאות למחלות גנטיות שונות. חשוב מאוד לדעת ולתעד אם יש נשאות למחלות כאלו משום שבמקרה הצורך יש לבדוק את מצב העובר בבדיקת מי שפיר לדוגמא.
- תוצאות בדיקות שונות כמו בדיקת שקיפות עורפית ובדיקת חלבון עוברי וניתוח התוצאות, לדוגמא, מהו הסיכון שלעובר יש תסמונת דאון.
- תוצאות בדיקות מיוחדות כמו בדיקת מי שפיר או סיסי שליה.
- האם האישה סובלת מסכרת הריונית.
- רמת ההמוגלובין בדם והאם היא צריכה ליטול ברזל.
- תרופות מיוחדות שהאישה צורכת.
אלו הן רק דוגמאות למה שמתועד בכרטיס מעקב הריון וקל להבין את חשיבות הדברים. יש כמובן עוד פרטים רבים וחשובים לא פחות. ריבוי הפרטים ורגישות ההריון מחייבים סדר וארגון וששום פרט לא ייעלם במהלך הדרך. מסיבות אלו חשוב מאוד לגשת לכל בדיקות ההריון בזמן ולתעד את כל ההריון בכרטיס מעקב הריון.