כל אישה בהריון שומעת על מי השפיר שמקיפים את עוברה – מהם אותם מי שפיר? מי שפיר הם נוזלים שממלאים את שק ההריון ועוטפים את העובר ברחם. נוזלים אילו מספקים לעובר המתפתח את ההגנה והתזונה להם הוא זקוק.
בשבועות האחרונים להריון מי השפיר יכילו בעיקר את שתן העובר. בשלב זה, איזון בכמות המים נובע מאיזון בין כמות הנוזל שהעובר משתין לכמות שאותה הוא בולע. אם העובר מייצר פחות מדי שתן – נראה מיעוט מי שפיר, אם העובר בולע כמות קטנה מדי – נראה ריבוי מי שפיר.
מי שפיר ותפקידיהם
בנוסף לתזונה, מספקים מי שפיר גם הגנה לעובר מפגיעה מכאנית, משינויי טמפרטורה ומזיהומים. ההגנה מפני פגיעה מכאנית נובעת מכך שמי השפיר משמשים כבולם זעזועים. בנוסף, מי השפיר עוזרים בשמירת טמפרטורה קבועה של העובר ומגנים על העובר מפני כניסת זיהומים אל תוך הרחם. כמו כן, הם מאפשרים תזוזה של העובר בתוך הרחם הגדל, דבר המאפשר את התפתחות מערכת השרירים והעצמות של העובר.
מה ניתן לבדוק בבדיקת מי שפיר?
אנו מנצלים את המצאות התאים העובריים במי השפיר כשאנו מבצעים בדיקת (או דיקור) מי שפיר. כאשר אנו דוגמים את מי השפיר (בד”כ משבוע 17 להריון ואילך), אנו מוציאים בעצם תאי עובר שהופרשו למים ועליהם אנו עושים את האנליזה הדרושה: כרומוזומים של העובר, רמות חלבון עוברי, בדיקות דנ”א ועוד. לעיתים, כאשר יש צורך ביילוד מוקדם של העובר, ניתן לקחת דגימת מי שפיר ולבדוק את הרכבם לחלבונים החשובים בהתפתחות הריאות. במידה והבדיקה מעידה על התפתחות טובה של ריאות העובר, יהיה חשש נמוך יותר מסיבוכי ריאות קשים לאור פגות.
ד”ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.
מידע נוסף על בדיקת מי שפיר
- מי שפיר
- מיעוט מי שפיר
- ריבוי מי שפיר
- מחלות לזיהוי במי שפיר
- בדיקת פיש FISH
- מי שפיר או סיסי שליה
- צ’יפ גנטי
- בדיקת מי שפיר – כדאי או לא כדאי?
- בדיקת מי שפיר – רפואה פרטית או ציבורית?
- זכאות לבדיקת מי שפיר
- בחירת רופא לביצוע בדיקת מי שפיר
- מנוחה והוראות לאחר הבדיקה
- סיכונים בבדיקת מי שפיר
- עלות בדיקת מי שפיר