הופעה של הפרשות בתחילת הריון היא תופעה טבעית, ולמעשה הפרשות מוגברות הם אחד מסימני ההריון המוקדמים. לכן, אם את מזהה הפרשות מוגברות יחסית לרמה הרגילה, הריון הוא אחד הדברים שניתן לחשוד בהם כגורם.
ככלל, הפרשות בתחילת הריון לא צריכות להדאיג אותך משום שהן נובעות מגורמים טבעיים הקשורים ישירות לתחילתו של הריון. עם זאת, לעיתים הפרשות וגינאליות יכולות להעיד על זיהום כלשהו, ובמקרים כאלו יש לפנות לרופא.
הפרשות בתחילת הריון – למה הכמות עולה?
אחד ה”אשמים” בכך הוא הפקק הרירי (mucous plug). פקק זה הוא בעצם הצטברות של חומר רירי בפתח צוואר הרחם ותפקידו הוא לאטום את הרחם ולהגן על העובר מפני זיהומים. כתוצאה מהיווצרות הריר הזה, ישנה עליה בכמות ההפרשות בתחילת ההריון.
מתי הפרשות בתחילת הריון צריכות להדאיג אותי?
כאמור, הפרשות בתחילת הריון שהן מימיות, חסרות ריח ובכמות סבירה, ואינן מלוות בתסמינים נוספים, לא צריכות להדאיג אותך. עם זאת, יש מקרים בהם כדאי לפנות לרופא שלך:
- אם ההפרשות מלוות בכאבים, גרודים או הרגשת צריבה (שיכולים לקרות גם במהלך השתנה או יחסי מין), יכול להיות שיש לך זיהום, ויש לגשת לבדיקת רופא.
- גם אם ההפרשות הן מימיות וחסרות ריח אך הן באות בכמות גדולה מאוד, יש לפנות לרופא כדי לשלול דליפה של מי שפיר.
- הפרשות בתחילת הריון שבאות בצבעים אחרים (הן יכולות לבוא במגוון רחב של צבעים – אפור, צהוב, ורוד ועוד) או עם מרקם של קצף יכולות להעיד אף הן על זיהום.
- אם את לפני שבוע 37 ויש שינוי פתאומי בכמות או באופי ההפרשות (צבע או מרקם), יש לפנות מייד לבדיקה משום שזה יכול להעיד על לידה מוקדמת.
מה ניתן לעשות לגבי הפרשות בתחילת הריון?
אם לא מדובר בהפרשות כתוצאה מזיהום, אין הרבה מה לעשות על מנת להקטין את זרם ההפרשות. יש מספר דברים שכדאי לעשות כדי שהמצב לא יחמיר וכדי שיהיה לך יותר נוח עם הפרשות בתחילת ההריון:
- יש לשמור על אזור הנרתיק נקי ככל האפשר – מקלחות תכופות אם צריך ובשרותים יש לנגב מלפנים ולכיוון פי הטבעת (על מנת לא לגרוף חיידקים מפי הטבעת לתוך הנרתיק ולהחמיר את הזיהום).
- במקלחת אל תכווני את ראש הטוש ישירות לנרתיק. זה עלול רק לגרות את האזור יותר וליצור הפרשות מרובות אף יותר. בכלל כדאי להמנע מכך לכל אורך ההריון כדי שלא ליצור סיבוך מיותר כתוצאה מכניסת אויר לנרתיק.
- יש להמנע מכל מיני תכשירים היגייניים שיש בהם בישום, כגון ספריי היגייני מבושם, נייר טואלט מבושם וכו’.
- יש ללבוש תחתוני כותנה בלבד ולהימנע מתחתוני ניילון לוחצים.
- כדאי להשתמש בתחתוניות על מנת לספוג את ההפרשות, אבל אין להשתמש בטמפונים במהלך ההריון.