הפסקת הריון היא סיום הריון עם עובר חי באופן יזום מסיבה רפואית או סוציאלית. כל הפסקת הריון בישראל מחייבת אישור של ועדה מיוחדת הסמוכה לבתי החולים (ציבוריים או פרטיים). הריון שבו העובר נמצא ללא דופק יכול להיות מופסק ללא אישור ועדה.
הפסקת הריון יכולה להתרחש עד שבוע 23 (באישור ועדה רגילה) או לאחר מכן באישור ועדת על, במקרים חריגים. כל הפסקת הריון ללא אישור ועדה היא עבירה על החוק הפלילי.
הפסקת הריון תרופתית
הפסקת הריון בכדורים
האישה מקבלת כדורים (מיפג’ין) יום לפני ההפלה שגורמים להפסקת התפתחות ההריון, ולמחרת כדורים (ציטוטק) שגורמים להתכווצויות חזקות של הרחם, פתיחת צוואר הרחם ולפליטת תוכן ההריון. אין צורך בהרדמה והכאבים הם ברמת וסת חזקה. הפעולה נועדה להריונות שצעירים משבעה שבועות מלאים ומצליחה בכ-85% מן המקרים. ביתר המקרים יש צורך להשלים את תהליך ההפלה על ידי גרידה.
הפסקת הריון באמצעות הפלה מלאכותית
גרידה
בלון
בשיטה זו מוחדר קטטר לצוואר הרחם ואת הבלון שבקצהו מנפחים עם נוזל כדי שלא ייפלט לפני הזמן. לאחר מכן מזליפים מים פיזיולוגיים דרך הקטטר ואלה גורמים להתכווצויות (צירים) סדירים ולפתיחה הדרגתית של צוואר הרחם עד לפליטה של העובר. לאחר מכן משלימים בגרידה להוצאת השליה. במהלך הפעולה, היכולה להמשך מספר שעות, האישה נמצאת תחת השפעת הרדמה אפידוראלית (כמו לידה). שיטה זו נועדה בעקרון להריונות בשבועות 16-23.
פטוציד
סיכונים בהפסקת הריון
כל הפסקת הריון כרוכה במידת מה של סיכון האישה וסיבוכים עתידיים אך אלה שיעורם נמוך והפעולה נחשבת כבטוחה. הסיבוכים המיידיים הם דימום חזק, ניקוב של דופן הרחם וזיהום כתוצאה מן הפעולה. הסיבוכים האחרים הם מאוחרים יותר ועיקרם הדבקויות תוך רחמיות שעלולות לגרום לקושי בכניסה להריון, הפלות מוקדמות, ואי ספיקת הצוואר שעלולה לגרום להפלות מאוחרות בשליש השני של ההריון או ללידות מוקדמות.
ד”ר דוד ורדימון – רופא בכיר ביחידת האולטרסאונד בבית חולים בילינסון ומנהל את יחידת האולטרסאונד במרכז בריאות האישה “רוטשילד” של שירותי בריאות כללית בפתח תקווה.