דם טבורי

דם טבורי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דם טבורי

דם טבורימיד עם סיום ההריון ותהליך הלידה, נותר בחבל הטבור ובשליה דם טבורי (דם עוברי). בעבר, דם זה היה נזרק יחד עם חבל הטבור והשליה, אך בשנים האחרונות נתגלה כי הדם הטבורי מהווה מאגר אדיר של תאי גזע עובריים אשר ניתן לשמר אותם לצורך שימוש עתידי.

תאי גזע המופקים מדם טבורי שנאסף בלידה הינם בעלי התאמה גנטית מלאה לאדם שבלידתו נאספו, ובעלי סיכויי התאמה גבוהים עבור בני משפחה מדרגה ראשונה (סיכוי של כ-50% עבור ההורים ולפחות 25% עבור אחים ואחיות).

אף על פי שהמחקר הרפואי בנושא שימושי הדם הטבורי הינו חדש יחסית, כבר היום נערכות בעולם כולו אלפי השתלות וטיפולים אחרים המשפרים את חייהם של חולים רבים ואף מצילים את חייהם. בעתיד, ניתן לצפות שיהיו אפילו יותר טיפולים אפשריים, מכיוון שהמחקר מתפתח במהירות מסחררת.

דם טבורי – מהן האפשרויות העומדות בפניכם?

ראשית, יש לכם את הבחירה שלא לעשות כלום עם הדם הטבורי. במקרה כזה, הדם הטבורי, יחד עם חבל הטבור והשליה, נזרק כולו, כפי שהיה קורה בעבר. לעומת זאת, כיום יש לכם אפשרות לשמר דם טבורי לצורך שימושים אפשריים בעתיד, אם יתעורר הצורך לכך.

ישנם שני ערוצים אפשריים בהם תוכלו לשמר דם טבורי. ערוץ אחד הוא תרומת הדם הטבורי לאחד המאגרים הציבוריים. אפשרות זאת אינה עולה כסף, אך לא תהיה לכם כל זכות על הדם אותו אתם תורמים, כלומר, כל חולה שיצטרך אותו, עשוי לקבל אותו בעתיד, גם אם מדובר באדם זר שאינו מהמשפחה הקרובה.

אם תרצו לשמר את הדם הטבורי לצורך שימוש אישי, כלומר עבור התינוק שנולד או עבור אחד מבני המשפחה הקרובה, תוכלו לעשות זאת באמצעות אחת מחברות שימור הדם הטבורי הקיימות בשוק בישראל – טבורית, תא לחיים, קריוסל או ביוקרד. שימור דם טבורי באופן פרטי כרוך בעלות כספית.

שימור דם טבורי – בעד ונגד

בעקרון, הליך האיסוף של הדם הטבורי לא כרוך בכאב, לא דורש היערכות מיוחדת ויעיל לטיפול במחלות רבות ושונות. מצד שני, יש לזכור כי ישנן מספר מגבלות משום שכמות תאי הגזע היא מוגבלת ועשויה כיום לסייע רק במקרים של ילדים חולים ולא מבוגרים. בנוסף, ישנן מחלות שלא ניתן כיום לטפל בהן באמצעות תאי גזע עובריים, וכמו כן, שימור דם טבורי באופן פרטי כרוך בתשלום.

עוד על היתרונות והחסרונות שבשימור דם טבורי, תוכלו לקרוא בכתבה 'דם טבורי – כדאי או לא כדאי?'.

לסיכום, שימור דם טבורי מציל כבר היום את חייהם של אלפי אנשים ברחבי העולם. עם זאת ישנן גם מגבלות ומצבים בהם לא ניתן לנצל את תאי הגזע העובריים לשם טיפול. בנוסף, ישנה עלות בשימור הדם באופן פרטי, ולכן אם תחליטו על ביצוע ההליך כדאי לעשות סקר שוק ולוודא שאתם מקבלים את מירב התנאים אל מול עלות, בשימור הדם הטבורי של ילדכם.


ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן