בדיקת סקירת מערכות

בדיקת סקירת מערכות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת סקירת מערכות

בדיקת סקירת מערכותסקירת מערכות הינה בדיקה שגרתית חשובה מאוד במהלך ההריון, המתחלקת בעצם לשתיים – סקירה מוקדמת וסקירה מאוחרת. שתי הבדיקות הן למעשה בדיקות אולטראסאונד שבהן ניתן לראות את מערכות הגוף של העובר, את שק ההריון, את כמות מי השפיר ועוד.

החשיבות של סקירת המערכות נובעת מכך שהיא מאפשרת לגלות מומים מולדים בעובר או סמנים רכים שהם אינדיקציה אפשרית (אולם ממש לא ודאית) לקיום הפרעות כרומוזומליות שונות.

אם נמצאים ממצאים חריגים בסקירת המערכות, ההורים יופנו לביצוע בדיקות נוספות כמו בדיקת מי שפיר או לייעוץ גנטי. יש עוד שני סוגים של סקירת מערכות – סקירת מערכות שלישית המבוצעת על ידי מיעוט של נשים וסקירת מערכות מכוונת הנערכת בעקבות גילוי ממצא חריג.

סקירת מערכות מוקדמת

סקירת מערכות מוקדמת הערכת בין שבועות 13-16 להריון, שהוא שלב מוקדם יחסית. יש בכך יתרון משום שניתן לקבל מידע מוקדם על מצב העובר, ולפעול בהתאם. במקרה של החלטה על הפסקת הריון, ניתן לבצע זאת בגרידה ולא בלידה מוקדמת, ועוד בטרם ההריון ידוע לסביבה.

מצד שני, בגלל השלב המוקדם, ניתן לגלות רק כ-75% מהמומים שעשויים להתגלות בסקירה המאוחרת. לכן, הסקירה המוקדמת אינה באה להחליף את הסקירה המאוחרת.

הסקירה המקדמת אינה כלולה בסל הבדיקות הבסיסי, אולם בחלק מהביטוחים המשלימים ניתן לקבל החזר עבורה. אחרת, יש לבצע את סקירת המערכות המוקדמת באופן פרטי.

סקירת מערכות מאוחרת

סקירת מערכות מאוחרת מבוצעת בדרך כלל בין שבועות 22-24 להריון ולעיתים אף מוקדם יותר. גם בסקירה זו נרצה לוודא את תקינות מערכות העובר, גודל תקין, כמות מי שפיר נכונה וכו'. בסקירה המאוחרת הרופא יעקוב אחרי ממצאים שהתגלו בסקירה המוקדמת וכן יחפש אחר ממצאים חדשים.

הסקירה המאוחרת כלולה בסל הבדיקות הבסיסי עבור כל אישה בהריון, ובמסגרת זו היא נערכת כסקירה בסיסית בה מוגדרות בדיוק מערכות הגוף שיש לבדוק אותן. ניתן גם לבצע את הבדיקה באופן פרטי, ואז מערכות גוף העובר ייבדקו בצורה נרחבת ומפורטת יותר.

בדיקת סקירת מערכות שלישית

לאחרונה, יותר נשים פונות לסקירת מערכות בשליש השלישי של ההריון, בין שבועות 30-32 להריון. בסקירה זו שמים דגש על מערכות בגוף העובר שבהן עלולים לחול שינויים במהלך ההריון, בהנחה שהסקירה המאוחרת (בשליש השני) היתה תקינה ומלאה:

  • מבנה המוח ובעיקר התפתחות קפלי המוח.
  • מרקם הריאות.
  • שלמות הסרעפת וקיומם של אברי הבטן מתחת לקו הסרעפת.
  • מבנה ומרקם הכליות.
  • מדידת העצמות הארוכות של הגפיים.
  • תנועתיות הגפיים וכפות הידיים.

את הסקירה השלישית מבצעים לפי רוב באופן פרטי.

בדיקת סקירת מערכות מכוונת

אם התגלה פגם ספציפי שכדאי לעקוב אחריו באופן ממוקד, האישה תופנה לביצוע סקירת מערכות מכוונת. בסקירה זו תתמקד בדיקת האולטראסאונד במעקב אחר אותו פגם ולא במערכות הגוף האחרות שהתגלו כתקינות בסקירות הקודמות.

אם יש צורך בסקירת מערכות מכוונת, היא תמומן בדרך כלל על ידי קופת החולים.

לסיכום, סקירות המערכות הן בדיקות אולטראסאונד חשובות שיש לבצע במהלך ההריון. הסקירה המוקדמת והסקירה המאוחרת נחשבו כבדיקות שגרתיות שעל כל אישה בהריון לבצע. הסקירה השלישית והסקירה המכוונת מבוצעות באופן מיוחד אם יש צורך בכך או לפי רצון ההורים.


ד"ר דוד ורדימון – רופא בכיר ביחידת האולטרסאונד בבית חולים בילינסון ומנהל את יחידת האולטרסאונד במרכז בריאות האישה "רוטשילד" של שירותי בריאות כללית בפתח תקווה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן