רעלת הריון

רעלת הריון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

רעלת הריון

רעלת הריוןאחד הסיבוכים השכיחים בהריון נקרא רעלת הריון. סיבוך זה מתאפיין בלחץ דם גבוה והפרשת חלבון בשתן. תופעה זו בצורותיה החמורות יכולה לגרום לסיבוכים קשים לאם ולעובר ולכן חשוב לזהות את רעלת ההריון בזמן ולהתערב טרם הופעת סיבוכי המחלה.

הגורם לרעלת הריון אינו ידוע. מסיבה זו, בין היתר, טרם פותח טיפול תרופתי למחלה, ונכון להיום, הטיפול היחיד אשר מוביל ל"החלמה" הוא יילוד של העובר והשליה.

מהי רעלת הריון?

רעלת הריון הינה אחד מהסיבוכים ההריוניים השכיחים אשר מתאפיין בלחץ דם גבוה (בדרך כלל מעל 140/90) וחלבון בשתן (מעל 300 מ"ג ביממה) אשר מופיעים לראשונה לאחר שבוע 20 להריון ובדרך כלל רק בשליש השלישי להריון. רעלת ההריון מתאפיינת גם בהחמרה בבצקות ברגליים וסביב לעיניים, אולם מאחר ובצקת הינה ממצא שכיח מאוד גם בהריונות ללא רעלת הריון, הרי שבצקות אינן מהוות את אחד הקריטריונים הנדרשים לאבחנתה.

רעלת הריון מתאפיינת בנטייתה להחמיר במהלך ההריון (לעיתים באופן פתאומי) ובצורותיה החמורות יכולה לגרום לסיבוכים קשים לאם ולעובר. סיבוכים אלו כוללים בין היתר כאלו אשר קשורים באופן ישיר ללחץ הדם הגבוה כגון בצקת מוחית, דימום תוך מוחי, בצקת ריאות, אי ספיקת כליות, והפרדות שליה. סיבוך חשוב נוסף של רעלת הינו פרכוסים (אקלמפסיה), סיבוך אשר מתרחש בכ-1% מהמקרים, ופעמים רבות מקדימות אותו תלונות על כאבי ראש או טשטוש ראיה. בנוסף, רעלת בצורותיה הקשות יכולה לגרום לפגיעה באיברים נוספים כגון כליות, וכבד.

רעלת הריון מסווגת לרעלת קלה וקשה. היא תוגדר כקשה כאשר ערכי לחץ הדם או הפרשת החלבון השתן גבוהים באופן מיוחד, או כאשר מופיעים אחד מהסיבוכים אשר מפורטים למעלה. צורה נוספת ייחודית של רעלת קשה הינה תסמונת HELLP אשר מתאפיינת בפגיעה כבדית, אנמיה, וירידה ברמת טסיות הדם.

רעלת הריון – שכיחות וגורמי סיכון

רעלת הריון מופיעה בכ-5% מההריונות, והינה שכיחה יותר בקרב נשים בהריונן הראשון, וכן בקרב נשים עם מחלות רקע מסוימות כגון יתר לחץ דם, עודף משקל, סוכרת, מחלות כליה, ומחלות אוטו-אימוניות כגון זאבת ותסמונת נוגדני אנטי-פוספוליפיד (תסמונת APLA). רעלת ההריון שכיחה יותר גם בקרב הריונות תאומים וכן בקרב נשים אשר חוו רעלת בהריונות קודמים.

מהו הגורם לרעלת הריון?

באופן עקרוני הגורם לרעלת הריון אינו ידוע. ככל הנראה הגורם הראשוני למחלה הוא השליה. ההנחה היא כי בתגובה לאספקת דם לא מספקת לשליה, השליה מפרישה חומרים אשר פועלים בין היתר על כלי דם האמהיים וגורמים לכיווץ של כלי הדם (מה שתורם לעליה בערכי לחץ הדם), להפיכתם לחדירים יותר לדליפת נוזלים (מה שמוביל להופעה של בצקות והפרשת חלבון בשתן), ולחסימה חלקית של כלי הדם על ידי קרישי דם קטנים (מה שפוגע באספקת הדם לאיברים שונים כגון כליות, כבד ומח).

האם ניתן לחזות מי תפתח רעלת הריון?

מקובל כיום להניח כי הבעיה השלייתית אשר מובילה לרעלת ההריון מתחילה כבר משלב מוקדם מאוד של ההריון על אף שהביטוי הקליני של רעלת הריון (כלומר יתר לחץ דם והפרשת החלבון בשתן) מופיעים בדרך כלל רק בשלב מאוחר יותר של ההריון. על בסיס הנחה זו פותחו מספר תבחינים אשר מסוגלים להצביע על סיכוי מוגבר לפתח רעלת ההריון ולכן על הצורך במעקב הדוק יותר.

תבחינים אלו כוללים מדידה של חלבונים שונים בדם האם (אחד מהם הוא PP-13) וכן מדידת תנגודת עורקי הרחם בעזרת אולטראסאונד. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי תבחינים אלו אינם מדויקים וכי הם מצביעים על סיכון מוגבר בלבד לפתח רעלת הריון, בעיקר בקרב נשים אשר נמצאות בסיכון גבוה ממילא לכך.

טיפול ברעלת הריון

נכון להיום אין טיפול לרעלת הריון והמחלה חולפת אך ורק לאחר הלידה, או באופן מדויק יותר, לאחר יציאת השליה מהרחם מאחר והיא הגורם הישיר למחלה. אכן, במקרים של רעלת הריון בשבוע מתקדם של ההריון ההמלצה היא על יילוד, בין אם בצורה של השראת לידה או על ידי ניתוח קיסרי.

במקרים של רעלת הריון בשבועות צעירים יותר, יילוד כרוך בסכנת פגות משמעותית. במקרים אלו המטרה הינה לנסות ולאזן בין הסכנות הנשקפות מרעלת ההריון לאלו הכרוכות בפגות, כך שההחלטה לגבי יילוד או מעקב תלויה בשבוע ההריון וחומרת הרעלת.

אחד הטיפולים השכיחים במקרים של רעלת קשה הינו טיפול במגנזיום. טיפול זה הוכח כמפחית את הסיכון לאחד הסיבוכים הקשים ביותר של רעלת הריון – פרכוסים, והוא ניתן במתן תוך ורידי במסגרת אשפוז.

לסיכום, רעלת הריון הינה סיבוך הריוני שכיח יחסית אשר אופייני בעיקר לנשים בהריונן הראשון. מאחר והיא עלולה לגרום לסיבוכים קשים לאם ולעובר, מומלץ לכל אישה בהריון לבצע מעקב לחץ דם ונוכחות חלבון בשתן במסגרת טיפת חלב, כאשר המעקב צריך להיות הדוק במיוחד בנשים אשר נמצאות בסיכון מוגבר לפתח רעלת. בנוסף, הופעה של כאבי ראש חזקים, טשטוש ראיה, או כאבים בחלק העליון של הבטן מחייבים בדיקה בהקדם על ידי רופא, כולל הערכה של לחץ הדם על מנת לשלול רעלת הריון.


ד"ר ניר מלמד – רופא בכיר ביחידה להריון בסיכון ובחדר לידה בבית החולים בילינסון, ורופא יועץ להריון בסיכון בקופ"ח מכבי.

מידע נוסף על הריון בסיכון גבוה

הריון בסיכון עקב מצב האם הריון בסיכון על רקע שלייתי הריון בסיכון על רקע עוברי טיפול והשגחה
סכרת הריון שליית פתח
דימום בהריון
הריון תאומים
הריון מחוץ לרחם
שמירת הריון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן