הריון בגיל 40

הריון בגיל 40

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הריון בגיל 40

הריון בגיל 40בשנים האחרונות יותר ויותר נשים נכנסות להריון ראשון בגיל הולך ועולה. כתוצאה מכך בשנים האחרונות הריון בגיל 40 הינו תופעה שכיחה. הדבר כנראה נובע בחלקו מגיל נישואין שהולך ועולה ומרצון הנשים למסד את הקריירה שלהם ולהתבסס כלכלית לפני תחילת תכנון המשפחה.

הריון בגיל 40 – מה המיוחד בו?

    ישנם מספר אספקטים ייחודיים של הריון בגיל 40:

  • קושי בכניסה להריון בגיל אם מתקדם – ככל שגיל האישה עולה, כך קיים קושי רב יותר להיכנס להריון.
  • הצלחת הפריה חוץ גופית יורדת עם הגיל.
  • סיכון הפלה עולה ככל שגיל האישה עולה.
  • סיכון רב יותר להפרעות כרומוזומליות בעובר בגיל אם מתקדם.

מדוע הסיכון להפרעות כרומוזומליות עולה במצב של הריון בגיל 40?

כל אחד מתאי גופינו מכיל 46 כרומוזומים, שמחולקים ל- 23 זוגות: כרומוזומים 1-22 ועוד זוג של כרומוזומי המין: XX לנקבה, XY לזכר. הביציות והזרעונים מכילים חצי מכמות הכרומוזומים – רק 23, כך שבזמן שהביצית והזרעון יתחברו – יהיו בעובר סה"כ 46 הכרומוזומים הנמצאים באופן תקין בכל תא מתאי גופינו.

הזרעונים נוצרים לאורך כל חייו של הגבר, אך הנשים נולדות עם כל הביציות שלהן. זאת אומרת שבתינוקת שנולדה קיימות כל הביציות שאיתן היא תתחיל את משפחתה ברבות הימים, כך שגיל הביצית הינו כגיל האישה. החלוקה של הכרומוזומים בביצית, שבסופן מספר הכרומוזומים ירד ל- 23, מתרחשת רק לאחר הביוץ, כך ששנים רבות הביציות נמצאות בשחלות, אך רק בזמן הביוץ תעשה החלוקה הזו (הנקראת מיוזה). כאשר ישנו הריון בגיל 40 ומעלה – הכרומוזומים כבר "דביקים" יותר, כך שהחלוקה היא לפעמים לא מדויקת, ולפעמים במקום שכל זוג כרומוזומים יתחלק שווה בין שתי הביציות, מגיעים 2 עותקים לביצית אחת ו-0 עותקים לביצית השנייה.

כאשר מתחברת הביצית שאינה תקינה עם הזרע, נקבל 3 עותקים או רק עותק אחד מאותו כרומוזום. זהו המנגנון האחראי לרוב ההפרעות הכרומוזומליות שמיוחסות למצב של הריון בגיל 40 ומעלה. מסיבה זו מומלצת בדיקת מי שפיר לכל אישה לאחר גיל 35.

הריון בגיל 40 – האם יש גם חשיבות לגיל הגבר?

ישנן הפרעות שקשורות לגיל גבר מתקדם, בדרך כלל מתייחסים לגיל גבר מעל 50. כאמור, יצור הזרע מתרחש לכל אורך חיי הגבר אך בגיל מתקדם, יכולות להיות טעויות ברצף האותיות של הגנום – דבר המכונה מוטציות. מוטציות יכולות לגרום למחלות דומיננטיות (שעוברות מדור לדור בסיכון של 50%) בעיקר, אך אילו לא ניתנות לגילוי בבדיקת מי שפיר רגילה.

בנוסף, יכולות להיות טעויות שגורמות לחסרים ועודפים קטנים בגנום, דבר שניתן לגילוי בבדיקת מי שפיר בעזרת הצ'יפ הגנטי.

לסיכום: ניתן לראות שישנן בעיות הקשורות במצב של הריון בגיל 40, אך אין הדבר אומר כי הריון כזה אינו חיובי או אינו אפשרי. נשים רבות טוענות שרק לאחר גיל 40 הן בשלות לאמהות, וישנן נשים שבשלב זה עדיין רוצות להרחיב את המשפחה. לפיכך, חשוב להבין את הבעיות שעלולות להתעורר ולהתכונן לכך מראש. יש לקבל כי לעיתים יש צורך בטיפולי פריון ולהבין שחשוב לדון עם בן הזוג ביחס לרצון ולצורך לבצע בדיקת מי שפיר. בצורה זו החוויה תהיה נפלאה ומוצלחת גם עם הריון בגיל 40.


ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.

מידע נוסף על כניסה להריון

סימנים להריון הריון בגיל 40

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן