הזרעה תוך רחמית והשבחת זרע

הזרעה תוך רחמית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הזרעה תוך רחמית

 

הזרעה תוך רחמית והשבחת זרעהזרעה תוך רחמית הינה פעולה בה מוזרק זרע שעבר שטיפות והכנה לתוך חלל הרחם. הזרעה תוך רחמית יכולה להיעשות בזרע בן הזוג או בזרע תורם.

במקרים של בעיות פוריות בבני זוג, מקובל להציע הזרעה תוך רחמית במצב בו ישנה כמות או איכות נמוכים של תאי זרע, או במצבים אחרים בהם מבוצעת גרימת ביוץ יתר בנשים עם הפרעות ביוץ או מאי פריון בלתי מוסבר. במצב שבו נתוני הזרע מעידים על בעיית זרע חמורה (ריכוז ותנועתיות מאוד נמוכים, שיעור נמוך של תאי זרע תקינים), הזרעה תוך רחמית אינה פתרון יעיל ומקובל להתקדם להפריה חוץ גופית.

הכנת הזרע להזרעה

מטרות הכנת הזרע להזרעה הן לרכז את תאי הזרע בתנועה לנפח קטן, ולהרחיק את נוזלי הזרע הלא רצויים שמקורם בבלוטות הערמונית ובלוטות הזרע (נוזלים המכילים גם פרוסטגלנדינים שאם יוזרקו לתוך חלל הרחם יגרמו להתכווצויות עזות וכואבות).

מתן זרע להזרעה חייב להתבצע בסמוך לבצוע הפעולה. לפני השימוש בזרע, יש להעבירו תהליך של ניקוי והשבחה. אחה השיטות להשבחת זרע בעל מדדים תקינים, היא הפרדתו על גבי עמודת צפיפות רצופה (Percoll). השיטה מבוססת על הבדלי צפיפות הקיימים בין תאי הזרע הניידים לבין תאים חסרי תנועה. דגימת הזרע הבלתי מטופל מועמסת על גבי העמודה, ומוכנסת לצנטריפוגה לצורך סירכוז למשך 10 דקות (סירכוז=הפרדה באמצעות צנטריפוגה).

לאחר הסירכוז יימצאו תאי הזרע בעלי התנועה בתחתית העמודה. בדרך זו מושבחת דגימת הזרע בריכוז של תאי זרע תקינים ובעלי יכולה תנועה, ומורחקים מנוזל הזרע מרכיבים הפוגמים באיכות הזרע, שברי תאים, תאים מתים ותאי זרע בעלי מורפולוגיה בלתי תקינה. בכ-90% מהמקרים מושגת בסוף התהליך העשרה של המקטע בתאים בעלי תנועה. חסרונה של שיטת השבחה זו נעוץ באובדן כמות ניכרת של תאי זרע תקינים לאורך העמודה, המתרחש תוך כדי ההליך ההפרדה. לפיכך השיטה אינה מתאימה למקרים של מיעוט תאי זרע.

ניתן גם ליישם שיטת הפרדה פשוטה ומהירה עבור דגימות זרע המכילות אחוז גבוה של תאים נעים: לאחר השטיפות מורחף פלט תאי הזרע במצע גידול נוזלי. הפרדת תאי הזרע בעלי התנועה נעשית על ידי איסוף שכבת הנוזל העליונה, שאליה "שוחים" תאי הזרע הנעים swim-up migration)). הנוזל העליון שנאסף מכיל מעל 80% תאים נעים, רובם בעלי מורפולוגיה תקינה.

פעולת ההזרעה מתבצעת בבדיקה גינקולוגית רגילה הכוללת הדגמה של צוואר הרחם, והעברת קטטר דק מעבר לצוואר הרחם לתוך חלל הרחם.

תופעות לוואי אפשרויות לאחר הזרעה תוך רחמית

בעקבות הזרעה תוך רחמית עלולים להופיע כאבי בטן קלים, הפרשות והכתמה דמית קלה. לעיתים נדירות תיתכן התפתחות של דלקת אגנית שעלולה לגרום לחום, כאבי בטן והידבקויות בחצוצרות. מצב זה מצריך בד"כ טיפול אנטיביוטי ולעתים רחוקות אף התערבות כירורגית. חשוב להזכיר כי במצב של גירוי יתר של ביוץ תיתכן לאחר הזרעה תוך רחמית תוצאה של הריון מרובה עוברים.


פרופ' אבי בן-הרוש – מנהל השירות לשימור פוריות, היחידה לפוריות והפריה חוץ גופית, ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר – מרכז רפואי רבין.

מידע על טיפולי פוריות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן