לידה ראשונה

לידה ראשונה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לידה ראשונה

לידה ראשונהכל לידה היא חוויה ייחודית, מרגשת וטומנת בחובה שינויים רבים העומדים להתרחש, החל משינויים גופניים, משפחתיים, אפילו כלכליים, ושינויים רגשיים עצומים.

אך בעוד שבלידות שאינן ראשונות ליולדת כבר יש מושג לגבי העומד להתרחש, ללידה ראשונה מגיעות יולדות רבות עם חששות, דאגות, רצונות ופנטזיות. יולדת לפני לידה ראשונה אינה יודעת בדיוק למה לצפות, לא פיזית ולא רגשית, ולא רק בנוגע ללידה עצמה, אלא גם לתקופה שמגיעה לאחריה.

הבדלים בין לידה ראשונה ולידות מאוחרות

ללידה ראשונה משמעויות שונות מלידות המגיעות לאחריה. האופן בו תתנהל הלידה משפיעה פיזית ורגשית על היולדת. שלב דחיפות ארוך, משפיע על מצב רצפת האגן של היולדת, קרעים, חתכים ותפרים משפיעים על תצורת אזור הפרינאום ויכולת ההתמודדות שלו בלידות הבאות. לידה ראשונה המסתיימת בניתוח קיסרי מגבירה את הסיכוי לקיסרי נוסף. בנוסף, החוויה הרגשית של היולדת בעת הלידה, מותירה את חותמה וקובעת במידה רבה את האופן בו תרגיש היולדת ותיגש אל לידותיה הבאות.

לידה ראשונה מרובת התערבויות רפואיות, רוויית כאב, חשש ופחד, עשויה לעורר טראומה אצל היולדת, לעודד דיכאון אחרי לידה וירידה עצומה בתחושת הערך העצמי. לעומת זאת לידה הנחוות כחיובית, טובה ונעימה, מותירה תחושה של שמחה גדולה, גאווה, תחושת ערך עצמי מצוינת וחוויה של הצלחה. חוויות אלו משפיעות הן על לידותיה הבאות של האישה, אך משפיעות גם על תפיסת העצמי הכללית שלה, בהקשרים רבים ושונים.

לידה ראשונה – כיצד כדאי להתכונן אליה?

ישנן דרכים שונות לגרום לכך שחוויית הלידה הראשונה שלך תהיה חוויה טובה, פיזית ורגשית. נכון הדבר, שלא הכול תלוי תמיד ביולדת, במידת מוכנותה הפיזית והרגשית ללידה, וכי לעיתים עשויים להתרחש דברים שלא תוכננו ולא רצינו שיתרחשו. אך הכנה טובה לקראת לידה ראשונה, בהחלט יכולה להוריד את הסיכויים להתרחשויות אלו ולעזור ליצור ולאפשר חוויית לידה טובה, מעצימה וחיובית עבור היולדת.

ידע הוא כוח

הכרה והבנה של התהליכים הפיזיולוגיים והרגשיים המתרחשים בעת הלידה ולאחריה, מגבירים את תחושת השליטה וההבנה לגבי האופן בו היית רוצה שדברים יתרחשו. קריאה, השתתפות בקורס הכנה ללידה המדבר אלייך, התייעצות עם אנשי מקצוע כגון מיילדות ותומכות לידה, כל אלו יגבירו את כמות הידע שיש בידייך ויעזרו לך להתמודד עם העתיד לבוא.

הכנה פיזית

נכון, גופך בנוי בכדי ללדת, ובכל זאת לעיתים יש צורך לתרגל ולהכין אותו לקראת לידה. תרגילי יוגה להריון, המגמישים ומחזקים את הגב, האגן ורצפת האגן יכולים לעזור מאוד בלידה עצמה ובשמירה על רקמות רצפת האגן. עיסוי פרינאום החל משבוע 34, מקטין את הסיכוי לקרעים ולצורך בחתך. תזונה נכונה יכולה להשפיע במידה רבה על ההתאוששות שאחרי הלידה.

מחשבה מתווכת מציאות

לידה ראשונה טובה ובריאה תלויה במידה רבה באמונה שלך כי היא תהיה כזו, ובאמונה ביכולתך ללדת. קריאת סיפורי לידה חיוביים, דמיון מונחה או מודרך, כתיבת תסריט לידה בו את מתארת לפרטי פרטים את האופן בו את רואה את הלידה מתרחשת, מציאת מנטרות אותן תשנני לעצמך עוד בהריון, ובזמן הלידה את ומלווייך תחזרו אליהן, כל אלו מכינים את הנפש והמחשבה לחוויית לידה חיובית.

לצד זאת, חשוב לזכור כפי שצוין קודם לכן, שלעיתים המציאות שונה מהדמיון, ולעיתים רחוקות, למרות ההכנות הפיזיות והרגשיות הלידה אינה מתנהלת כפי שציפינו ורצינו. זוהי אפשרות שלא נעים לחשוב עליה ולהזכיר אותה, אולם חשוב לעשות כן ולעבוד על ההבנה, כי לא הכול תלוי בנו, ברצונותינו ובהתכווננות שלנו, וכי לידה המתרחשת בשונה מהמצופה אינה מעידה על יכולותיך, על אופייך, וודאי שלא על תפקודך כאם.

התנהלות בצירים והגעה לחדר הלידה

בלידה ראשונה את עוד לא יודעת בדיוק למה לצפות, איזה איכות יש לכאב של ציר, באיזו עוצמה הוא מגיע. לכן פעמים רבות כל צרצור קטן שולח את היולדת לתזמן, לבדוק ולעיתים להגיע לבית היולדות מוקדם מדי. ובכך להגביר את הסיכוי להתערבויות חיצוניות.

לכן, לקראת לידה ראשונה כדאי ללמוד ולזהות מתי מדובר בתחילתו של התהליך ומתי מדובר בלידה פעילה המצריכה הגעה לבית היולדות. ההמלצה היא, כי כל עוד אין סיבוכים ידועים מראש המצריכים לגשת מיד לחדר הלידה, או כל עוד אין סימנים מאיימים, אפשר ואף רצוי להישאר בבית עד אשר הצירים מגיעים כל חמש דקות, אורכם כדקה וכל זאת במשך שעתיים רצופות.

בלידה ראשונה השלב הראשוני, הלטנטי הוא ארוך יותר, ולכן לרוב, יש זמן בין תחילת הצירים לבין הלידה עצמה. כל עוד היולדת מסוגלת לדבר, לזוז, להתעסק במשהו שאינו הצירים – היא אינה בלידה פעילה ואין טעם להגיע לחדר הלידה. במידה ומגיעים בכל זאת, הבדיקות תקינות והפתיחה הינה פחות משני סנטימטרים, אפשר לשקול לחזור הביתה ולהמתין שם. כאשר את מרגישה שמשהו מתחיל, המשיכי בשלך, נסי לישון ולאגור כוחות, סדרי, לכי לסרט, אכלי ושתי.

כל ניסיון לקדם את הלידה, גם אם באמצעים טבעיים עשוי לגרום לצירים יותר חזקים אך לא בהכרח אפקטיביים. אין טעם לזרז את התהליך בשלב זה וכדאי לתת לטבע לעשות את שלו. עיסוק ותשומת לב מרובה במתרחש בשלב זה, יכול לגרום פסיכולוגית לתחושה כי הלידה מאוד ארוכה, ולרפות את ידייך. לכן כל עוד זה מתאפשר נסי להתעסק בדברים אחרים וליהנות.

הכנת הבית לתקופה שלאחר הלידה

נשמע פשוט למדי, אך נשים בהריון ראשון אינן תמיד מבינות את גודל השינוי שעומד להתרחש ולפיכך אינן מתכוננות מראש לכך. ניקיון וסדר בבית, הכנה של מזון בריא ומזין מראש, והקפאתו, יכולים לעזור במידה רבה בתקופה שלאחר לידה ראשונה, במיוחד ליולדות שאין באפשרותן לקבל תמיכה יומיומית.

הכנת הסביבה הקרובה ללידה ולתקופה שלאחריה

הכנה של בן או בת הזוג לעומד להתרחש, הן בלידה ולאחריה, היא חשובה ביותר לשם השגת חווית לידה ראשונה טובה. בני זוג המבינים את התהליך, יכולים להוות משען ומקור לעזרה ותמיכה, הן בלידה עצמה והן בתקופת משכב הלידה. בנוסף, אל לנו לשכוח, כי למרות שהם אינם אלו העוברים את הלידה עצמה, גם עליהם עובר שינוי גדול, וככל שההתייחסות לכך תהיה רבה יותר לפני, כך היכולת שלכם לתמוך ולהיעזר אחד בשנייה, תגדל.

הבנת וסיפוק הצרכים שלך

לידה ראשונה היא חוויה מכוננת ומשנת חיים הדורשת זמן הסתגלות מצידה של היולדת. בחברות שבטיות, היולדת אינה צריכה לדאוג לדבר, מכינים לה, דואגים לצרכיה ומפנקים אותה מתוך הבנה שלא נולד רק תינוק, אלא נולדה גם אימא, ולה רצונות וצרכים משלה.

תנשמי עמוק ותזכרי כי את זכאית, ואף נדרשת לשינה טובה, לאוכל טוב ולאמבטיה ארוכה. סיפוק צרכייך שלך, הוא בעל השפעה ישירה על תפקודך כאם. הרחיקי מעלייך גורמים מבקרים ומעירים, או הסבירי להם את תחושותייך. מודעות, דיבור ועיבוד של נושא זה לפני לידה ראשונה, יכולים למנוע מצבים של תשישות איומה, חיכוכים עם הקרובים לך ואשמה על היותך קשובה גם לצרכייך שלך.


איריס לי-דר – מדריכת הכנה ללידה, דולה (תומכת לידה) ומלווה לאחר לידה. פסיכולוגית בשירותי הייעוץ לסטודנט, אוניברסיטת בן גוריון.

מידע נוסף על הכנה ללידה

 

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן