בדיקת חלבון עוברי – סקר ביוכימי

בדיקת חלבון עוברי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת חלבון עוברי

בדיקת חלבון עובריבדיקת סקר טרימסטר שני, או בשמה הנפוץ בדיקת חלבון עוברי, מבוצעת בשליש השני להריון. בבדיקת דם זו נבדקים בד"כ 3 חלבונים בדם האישה, באמצעות בדיקת דם פשוטה.

החלבונים הנבדקים הינם:

  • HCG – הורמון ההריון.
  • AFP – החלבון העוברי.- רמה גבוהה מאוד שלו יכולה גם להעיד על מומים פתוחים בעמוד השדרה, בדופן הבטן או על מחלת כליה.
  • uE3 – אסטריול. – רמה נמוכה מאוד של אסטריול יכולה להעיד על מחלות עור מסוימות (כמו איכטיוזיס – קשקשת של העור, שלעיתים עלולה לעבור יחד עם פיגור שכלי), בעיות בייצור הורמונים של בלוטת יותרת הכליה, ותסמונת הכוללת פיגור שכלי (Smith Lemli Opitz syndrome). זו אחת הסיבות לכך, שגם אם מבוצעת בדיקת סיסי שליה או מי שפיר, כדאי להשלים גם את בדיקת חלבון עוברי.

בחישוב היחס בין חלבונים אילו המשוקלל יחד עם גיל האישה, מתקבל סיכון סטטיסטי לתסמונת דאון בעיקר, ולעיתים גם לטריזומיה 18. ברוב המקרים הסיכון המוגבר לתסמונת דאון, לא נובע מרמה לא תקינה של אחד מהחלבונים הללו, אלא מיחס לא תקין ביניהם.

כפי שפורט, ישנם מקרים שבהם אחד הערכים בבדיקת חלבון עוברי (סקר ביוכימי) מאוד חריג ודורש התייחסות בפני עצמו וייעוץ גנטי מפורט. מסיבה זו, כדאי להראות לרופא המטפל את התוצאות המלאות של בדיקת החלבון העוברי על מנת שיבחן גם את הסיכון הכולל וגם את הערכים של כל אחד מהחלבונים הללו בפני עצמו.

המועד לביצוע בדיקת חלבון עוברי (סקר ביוכימי)

המועד המומלץ לביצוע בדיקת חלבון עוברי הוא בין שבועות 16-18 להריון, אך ניתן לבצע את הבדיקה עד שבוע 20. לפני ואחרי מועדים אילו, אין נורמות להשוואה של רמות החלבונים שמתקבלות.

רגישות בדיקת חלבון עוברי מול בדיקות אחרות

בדיקת חלבון עוברי מאתרת כ- 60% מהעוברים עם תסמונת דאון. ישנה כיום אפשרות לבצע תבחין מרובע שבו נבדק גם החלבון אינהיבין. בדיקה זו מעלה את רמת הדיוק של הבדיקה לכ- 70%. בדיקה נוספת היא integrated test שמחשבת את השקיפות העורפית, החלבונים שנבדקים בסקר שליש ראשון ואת 4 החלבונים שנבדקים בסקר שליש שני ורמת הדיוק אז עולה לכ- 90%. עדיין אף אחת מהבדיקות הללו לא יכולה להבטיח לחלוטין שלעובר לא תהיה תסמונת דאון.

יתרון בדיקת חלבון עוברי

מדובר בבדיקה לא פולשנית שנערכת בשליש שני. במידה ומתקבלת תוצאה לא תקינה, האישה יכולה לבצע בדיקת מי שפיר על מנת לבדוק האם לעובר יש תסמונת דאון. לכן, מומלץ לבצע בכל מקרה את בדיקת חלבון עוברי.


ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.

רשימת בדיקות הריון

בדיקות לפני הריון בדיקות כניסה להריון בדיקות מוקדמות בהריון בדיקות במהלך הריון
בדיקות גנטיות
בדיקת טוקופלסמה
בדיקת CMV
בדיקת עגבת VDRL
בדיקת אדמת
בדיקת TORCH
בדיקת הריון
בדיקת הריון ביתית
בדיקת דם להריון
בדיקת בטא הורמון הריון
בדיקת סוג דם
ספירת דם
בדיקות אולטראסאונד
בדיקת שקיפות עורפית
בדיקת סקירת מערכות
בדיקת מי שפיר
בדיקת סיסי שליה
בדיקת חלבון עוברי
בדיקת העמסת סוכר

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן