מי שפיר

מי שפיר

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מי שפיר

מי שפירכל אישה בהריון שומעת על מי השפיר שמקיפים את עוברה – מהם אותם מי שפיר? מי שפיר הם נוזלים שממלאים את שק ההריון ועוטפים את העובר ברחם. נוזלים אילו מספקים לעובר המתפתח את ההגנה והתזונה להם הוא זקוק.

שק ההריון של האישה ההרה מתחיל להתמלא בנוזל כבר באזור השבוע הרביעי להריון, וכמות מי השפיר גדלה לאורך ההריון עד שהיא מגיעה לשיא לקראת שבוע 35 של ההריון שאז היא עומדת על 1000-800 מ"ל. לאחר מכן כמות המים יורדת בהדרגה עד לכמות של 600 מ"ל לקראת הלידה. כמות מי שפיר תקינה היא דבר חשוב שיש לבדוק בבדיקות האולטראסאונד השונות לאורך תקופת ההריון.

בשבועות האחרונים להריון מי השפיר יכילו בעיקר את שתן העובר. בשלב זה, איזון בכמות המים נובע מאיזון בין כמות הנוזל שהעובר משתין לכמות שאותה הוא בולע. אם העובר מייצר פחות מדי שתן – נראה מיעוט מי שפיר, אם העובר בולע כמות קטנה מדי – נראה ריבוי מי שפיר.

מי שפיר ותפקידיהם

כאמור, מי השפיר מזינים ומגינים על העובר המתפתח ברחם במהלך 40 שבועות ההריון. באזור שבוע 14 להריון, מי שפיר מכילים את כל רכיבי התזונה החיוניים להתפתחותו התקינה של העובר: חלבונים פחמימות ועוד.

בנוסף לתזונה, מספקים מי שפיר גם הגנה לעובר מפגיעה מכאנית, משינויי טמפרטורה ומזיהומים. ההגנה מפני פגיעה מכאנית נובעת מכך שמי השפיר משמשים כבולם זעזועים. בנוסף, מי השפיר עוזרים בשמירת טמפרטורה קבועה של העובר ומגנים על העובר מפני כניסת זיהומים אל תוך הרחם. כמו כן, הם מאפשרים תזוזה של העובר בתוך הרחם הגדל, דבר המאפשר את התפתחות מערכת השרירים והעצמות של העובר.

החל מהשבוע ה-14 להריון בערך, מי שפיר "נשאפים" ונבלעים על ידי העובר המתפתח. אלה הן פעולות הכרחיות למען התפתחות ריאות העובר ומערכת העיכול שלו. החל משלב זה, מי שפיר מכילים יותר מאשר רק רכיבי תזונה החיוניים לעובר – העובר משנה את הרכב מי השפיר על ידי "נשיפתם" מהריאות, כמו גם על ידי פליטתם בנוזל השתן. מי השפיר מתחדשים כל שעתיים או שלוש ומשלב זה ואילך הם מכילים בתוכם תאים עובריים הניתנים לבדיקה.

מה ניתן לבדוק בבדיקת מי שפיר?

אנו מנצלים את המצאות התאים העובריים במי השפיר כשאנו מבצעים בדיקת (או דיקור) מי שפיר. כאשר אנו דוגמים את מי השפיר (בד"כ משבוע 17 להריון ואילך), אנו מוציאים בעצם תאי עובר שהופרשו למים ועליהם אנו עושים את האנליזה הדרושה: כרומוזומים של העובר, רמות חלבון עוברי, בדיקות דנ"א ועוד. לעיתים, כאשר יש צורך ביילוד מוקדם של העובר, ניתן לקחת דגימת מי שפיר ולבדוק את הרכבם לחלבונים החשובים בהתפתחות הריאות. במידה והבדיקה מעידה על התפתחות טובה של ריאות העובר, יהיה חשש נמוך יותר מסיבוכי ריאות קשים לאור פגות.

לסיכום: מי השפיר חשובים להתפתחות העובר, ולפיכך במעקבי בהריון השונים מנטרים את רמת מי השפיר ואת כמותם.


ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.

מידע נוסף על בדיקת מי שפיר

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן