לידה פעילה

לידה פעילה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לידה פעילה

 

לידה פעילהלידה פעילה הוא מושג שהפך להיות שגור בפי נשים רבות, ואנשי מקצוע העוסקים בתחומי ההיריון והלידה. הוא גם מושג קצת מבלבל, משום שהדימוי שעולה לראש הוא של יולדת שלובשת חליפת טרנינג ומתנשפת בריצת מרתון מסביב לבית החולים, או לחלופין עסוקה בלסדר, לארגן, לזוז ולנהל את הלידה שלה. לא לכך התכוונה זאנט בלאסקס שטבעה את המושג.

"לידה פעילה" היא לידה המתנהלת בטבעיות, שבמהלכה היולדת קשובה ומתמסרת לאינסטינקטים שלה ולפיזיולוגיה הטבעית וההגיונית של גופה בכדי ללדת. הלידה פעילה במובן זה, שהאישה אינה פשוט מיכל סביל המחזיק בעובר ומנוהל על ידי הצוות הרפואי, אלא היא זו המנחה את התהליך והצוות הרפואי שם בכדי לתמוך ולעזור.

בספרה של בלאסקס, היא מסבירה, כי בלידה פעילה, האישה יולדת באווירה שקטה, מכילה ורגועה. היא מקבלת תמיכה מסביבתה לנהוג כפי שהיא מרגישה לנכון לנוע בצורה חופשית. לידה פעילה נחווית על ידי היולדת כחוויה מעצימה, אינטימית ומהנה, ויצירת הקשר הראשוני עם התינוק נעשית בדרך הטובה והנכונה ביותר.

יתרונות לידה פעילה

מחקרים רבים מראים כי ללידה פעילה יתרונות רבים, הלידות קצרות יותר, הצירים קצרים ויעילים יותר והיולדת מצליחה להרפות ולנוח ביניהם, וצוואר הרחם נפתח במהירות רבה יותר. ישנה פחות מצוקה עוברית ופחות התערבויות רפואיות הן על האם והן על התינוק. נשים שילדו בלידה פעילה מדווחות על שביעות רצון גבוהה יותר ופחות סבל בלידה וחשות חופשיות מתחושות של חוסר אונים, פחד, השפלה, פאסיביות וחוסר שליטה.

למרות שקיימת מגמת שינוי, היום ברוב בתי החולים נהוג להשכיב את היולדת במיטה על גבה ולחברה למוניטור העוקב אחר קצב ליבו של העובר. היולדת הופכת לפאסיבית, מרוכזת במוניטור ופחות במתרחש בגופה. השכיבה על הגב וחוסר התנועתיות מקשות על ההתמודדות עם כאבי הצירים ויולדות במצב זה נוטות לבקש יותר משככי כאבים, כגון אפידורל, באופן המרתק אותן למיטה עד אשר השפעתו פגה. כך הופכת אישה בריאה לחלוטין, העוברת אירוע טבעי לחלוטין ל"חולה" פאסיבית, חסרת אונים ושליטה במתרחש סביבה, וחשוב יותר, בגופה שלה.

הלידה בשכיבה על הגב, נוחה ביותר לצוות הרפואי המיילד, ומאפשרת לו שליטה רבה יותר על המתרחש. בנוסף, ישנן מיילדות שאינן מתורגלות בקבלת לידה בתנוחות אחרות ולכן דורשות מיולדות לשכב על גבן.

חסרונות לידה בשכיבה

השכיבה על הגב הוכחה כתנוחה הכי פחות מוצלחת ללידה, וישנן כמה סיבות לכך. ראשית, בשכיבה על הגב היולדת והעובר אינם יכולים לנצל את כוח הכבידה המושך את העובר כלפי מטה, אל עבר תעלת הלידה ואל מחוץ לנרתיק. שנית, כאשר אישה שוכבת על גבה, עצם הזנב שלה נדחפת כלפי פנים האגן ובכך הופכת אותו לצר יותר , באופן המקשה על העובר את ההתקדמות. כמו כן, השכיבה על הגב לוחצת על כלי דם, ומאיטה את זרימת הדם, באופן שעשוי לעכב את הלידה, לגרום למצוקה עוברית וללחץ דם נמוך אצל היולדת.

בלידה פעילה, היולדת קשובה לעצמה ולגופה, ומרגישה מתי עליה להיות בתנועה, ומתי עליה לנוח, ובאילו תנוחות נכון לה להיות בכל רגע נתון. היא מגיבה לכאב הציר בצורה הנכונה והטובה לה ביותר, בתנועה או במנוחה. היא נותנת אמון בעוברה ובידע האינסטינקטיבי הטמון בגופה ובמוחה הקדום ביותר, שמנחה אותה כיצד ללדת.

לידה פעילה מנצלת את כוח הכבידה על ידי שימוש בתנוחות מאונכות ותנועתיות העוזרת לעובר להתברג ולהתקדם. בעת ציר הרחם מתכווץ ונוטה קדימה, כאשר היולדת נמצאת בתנוחה זקופה ונשענת קדימה, היא עוזרת לרחם והוא מתאמץ פחות. במידה והיולדת שכובה על גבה נטיית הרחם קדימה מנוגדת לכוח הכבידה, הרחם עובד קשה יותר ויעילותו פחותה.

לידה  בתנוחות מאונכות

תנוחות מאונכות מותירות את האגן חופשי ובכך מגדילות בשליש את נפחו, הן מאפשרות זרימת דם טובה יותר לעובר ולשלייה. בנוסף, תנוחות מאונכות גורמות לכך ששק מי השפיר והעובר לוחצים כלפי מטה על צוואר הרחם ובכך עוזרים בעדינות לפתיחתו ההדרגתית והמאוזנת באופן השומר על הרקמות ומפחית את הסיכוי לקרעים או לחתך חיץ. כמו כן תנוחות זקופות בשלב הלחיצות מאפשרות שימוש יעיל בשרירי הבטן והסרעפת באופן שמקטין את הסיכוי לנזק לרצפת האגן ומקצר את השלב.

חשוב לזכור כי אין תנוחה אחת שהיא נכונה, וכי בלידה פעילה הדבר החשוב הוא להיות בקשב לגוף ולהרגיש מה הדבר הנכון לו. ייתכן וכי תתכנני להיות בלידה כולה בתנוחות זקופות וללדת בכריעה, ולבסוף גופך יאותת לך כי עליך לשכב על הצד או להיות על שש.

לידה פעילה הינה לידה אינסטינקטיבית וטבעית ולכן אפשר היה לחשוב שהיא אינה דורשת הכנה. אולם לצערנו נשים רבות איבדו לאורך השנים את הקשב ואת האמון בגופן. מה גם, שישנם חדרי לידה אשר עדיין אינם מקבלים בברכה את רצון היולדת ללדת באופן טבעי, נטול התערבויות. לכן רצוי בהחלט להתכונן מראש במידה והחלטת כי ברצונך ללדת בלידה פעילה.

בררי אילו חדרי לידה סובלניים יותר לרצון זה ואף מקבלים אותו בברכה. הרשמי לקורס הכנה ללידה המכוון לגישה טבעית וללידה פעילה, בכדי לרכוש כלים להפחתה טבעית של כאב ותנוחות מקדמות לידה ובכדי לתרגל תנוחות מראש. מומלץ לעשות יוגה מיוחדת לתקופת ההיריון, המתרגלת את השרירים המשתתפים בלידה, נשימות המקלות על הכאב ומקדמות את התהליך.

לידה פעילה הינה במהותה לידה ללא משככי כאבים, אולם, במידה והחלטת לקחת אפידורל, אין זה אומר שאינך יכולה להיות נוכחת, פעילה וקשובה למתרחש. זכרי כי הלידה היא תהליך טבעי המתרחש בגופך, וכי גופך יודע ללדת. זכותך לבקש מידע ולסרב להתערבויות כל עוד את או עוברך אינם מצויים בסכנת חיים.


איריס לי-דר – מדריכת הכנה ללידה, דולה (תומכת לידה) ומלווה לאחר לידה. פסיכולוגית בשירותי הייעוץ לסטודנט, אוניברסיטת בן גוריון.

מידע על לידה טבעית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן